THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Vitamine B2

Vitamine B2 (riboflavine) is noodzakelijk voor de stofwisseling van koolhydraten (voor de energieproductie) en aminozuren. Daarnaast helpt deze vitamine de slijmvliezen (zoals de bekleding van de mondholte) gezond te houden.

Vitamine-B2-gebrek

Vitamine-B2-gebrek komt zelden alleen voor. Het komt gewoonlijk voor in combinatie met een tekort aan andere vitaminen B bij mensen met een tekort aan eiwitten en calorieën. Chronische aandoeningen als hartziekte, kanker, diabetes mellitus en malabsorptiestoornissen verhogen het risico van vitamine-B2-gebrek, evenals hemodialyse en peritoneale dialyse (technieken voor het zuiveren van het bloed bij falende nierfuncties) (see NierinsufficiëntieFigures).

De symptomen zijn onduidelijk. Deze zijn onder meer pijnlijke kloofjes in de mondhoeken en lippen en een pijnlijke mond en tong. De tong kan fel roze worden en rond de neus en tussen neus en lippen kunnen vettige (seborroïsche) plekken ontstaan.

De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen en op aanwijzingen voor algemene ondervoeding (see Symptomen). Tests om de diagnose te bevestigen, zijn niet gemakkelijk verkrijgbaar. Er worden hoge doses vitamine B2 oraal ingenomen totdat de symptomen verdwijnen. Er worden ook andere vitamine-B-supplementen gebruikt. Mensen die hemodialyse of peritoneale dialyse ondergaan of die een malabsorptiestoornis hebben, dienen vitamine-B2-supplementen te gebruiken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Vitamine B1

Next: Nicotinezuur

Figures
Tables
Disclaimer