THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Vitamine K

Vitamine K bestaat in twee vormen. De belangrijkste vorm uit voedingsoogpunt (phyloquinon) komt voor in planten en wordt ingenomen via de voeding. De andere vorm (menaquinon), die dezelfde werking heeft, wordt door bacteriën in de darm geproduceerd, maar van deze vorm kunnen slechts beperkte hoeveelheden worden opgenomen. Vitamine K is nodig voor de synthese van de eiwitten die helpen bij het stollen van bloedingen (stollingsfactoren) en dus voor een normale bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat vitamine K nodig is voor gezonde botten.

Vitamine-K-gebrek

Aandoeningen die de vetopname verstoren, kunnen de opname van vitamine K verlagen en vitamine-K-gebrek veroorzaken. Gebruik van grote hoeveelheden paraffineolie kan de opname van vitamine K verlagen. Vitamine-K-gebrek kan ontstaan bij mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken, waaronder antistollingsmiddelen, anti-epileptica en bepaalde antibiotica.

Eén vorm van vitamine-K-gebrek is bloedingsneiging bij pasgeborenen. Gewoonlijk krijgen pasgeborenen een vitamine-K-injectie om hen tegen deze aandoening te beschermen. Vooral bij zuigelingen die borstvoeding krijgen en deze injectie bij de geboorte niet hebben gekregen, is de kans op vitamine-K-gebrek groot.

Symptomen, diagnose en behandeling

Het belangrijkste symptoom is bloeding (hemorragie), in de huid (met als gevolg bloeduitstortingen), uit de neus, uit een wond, in de maag (soms met braken van bloed) of in de darm. Er kan bloed in urine of ontlasting worden aangetroffen. Bij pasgeborenen kunnen zich levensgevaarlijke bloedingen in of rond de hersenen voordoen. Vitamine-K-gebrek kan ook leiden tot zwakke botten.

Wanneer vitamine-K-gebrek wordt vermoed, wordt een bloedonderzoek uitgevoerd om de bloedstolling te meten. Een abnormale testuitslag kan ook worden veroorzaakt door het gebruik van antistollingsmiddelen of door leverbeschadiging.

De behandeling bestaat uit vitamine-K-injecties of het aanpassen van de dosis van het antistollingsmiddel. Bij mensen met vitamine-K-gebrek en een ernstige leveraandoening kunnen ook bloedtransfusies nodig zijn om de stollingsfactoren aan te vullen. Het kan vóórkomen dat de beschadigde lever zelfs na vitamine-K-injecties niet in staat is protrombine en andere stollingsfactoren aan te maken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Vitamine E

Next: Vitamine B1

Figures
Tables
Disclaimer