THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Schedelfractuur

Een schedelfractuur is een breuk in een van de schedelbeenderen.

Schedelfracturen kunnen slagaders en aders beschadigen, waardoor vervolgens bloedingen in de ruimten rond het hersenweefsel ontstaan. Bij patiënten met een schedelfractuur kan de hersenbeschadiging ernstiger zijn dan bij patiënten met hoofdletsel zonder fractuur. Als gevolg van een fractuur, vooral aan de achter- en de onderzijde (basis) van de schedel, kunnen scheuren ontstaan in de hersenvliezen (meninges). Soms dringen bacteriën via een fractuur de schedel binnen, waardoor infectie en ernstige hersenbeschadiging worden veroorzaakt. Een hersenfractuur treedt echter vaak zonder hersenbeschadiging op.

Bepaalde symptomen wijzen op een schedelbasisfractuur: hersenvloeistof (liquor cerebrospinalis), de heldere vloeistof die tussen de hersenvliezen over de oppervlakte van de hersenen circuleert, kan uit de neus of de oren lekken. Als het trommelvlies is gescheurd, kan zich bloed ophopen achter het trommelvlies of kan bloed uit het oor vloeien. Bloeduitstortingen kunnen ontstaan achter het oor (‘het teken van Battle') of rond de ogen (‘brilhematoom'). Er kan zich bloed ophopen in de bijholten. Dit kan zichtbaar zijn op röntgenfoto's of worden aangetoond door middel van computertomografie (CT) of magnetische kernspinresonantie (MRI). Epileptische aanvallen kunnen kort na het letsel of later optreden.

Bij veel schedelfracturen is geen operatieve ingreep nodig. Impressiefracturen vormen hierop een uitzondering. Bij dit type fractuur kunnen één of meer botstukken in de hersenen zijn gedrukt, waardoor hersenbeschadiging optreedt. De hersenen kunnen dan onbeschermd zijn tegen de buitenwereld. De arts verwijdert vreemd materiaal en dood weefsel en herstelt de schade zoveel mogelijk om infectie en abcesvorming te voorkomen. Hij brengt de botstukken terug in hun oorspronkelijke positie en hecht de wond.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Hersenschudding

Figures
Tables
Disclaimer