THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is meestal een lichte tot matige pijn die aanvoelt als een band om het hoofd en die in het gehele hoofd wordt gevoeld.

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet geheel duidelijk, maar kan verband houden met een pijndrempel die lager is dan normaal. Stress kan een rol spelen. De rol hiervan is echter niet geheel duidelijk en niet de enige verklaring voor de symptomen.

Symptomen en diagnose

De pijn is meestal licht tot matig, maar kan ook hevig zijn. Het voelt alsof er een band strak om het hoofd wordt getrokken, waardoor het gehele hoofd pijn doet. De pijn kan 30 minuten tot één week duren. Anders dan bij migraine gaat spanningshoofdpijn niet gepaard met misselijkheid en braken en wordt de pijn niet erger door lichamelijke inspanning, licht, geluid of geur. Spanningshoofdpijn begint meestal enkele uren na het ontwaken en haalt iemand zelden uit de slaap.

De diagnose berust op de beschrijving van de hoofdpijn door de patiënt en de resultaten van een lichamelijk onderzoek. Er bestaan geen speciale procedures om de diagnose te bevestigen. In zeldzame gevallen wordt computertomografie (CT) of magnetische kernspinresonantie (MRI) toegepast om andere aandoeningen uit te sluiten die hoofdpijn kunnen veroorzaken, vooral als de hoofdpijn recent is ontstaan.

Behandeling

In de meeste gevallen van lichte tot matige spanningshoofdpijn kan vrijwel elke vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals acetylsalicylzuur (aspirine), paracetamol of ibuprofen (see Pijnstillers en ontstekingsremmende geneesmiddelen en see Niet-opioïde analgetica), snel tijdelijke verlichting bieden. Door massage van het aangedane gebied kan de pijn vaak afnemen. Bij zware hoofdpijn zijn mogelijk sterkere, op recept verkrijgbare pijnstillers nodig, waarvan sommige opioïden (verdovende middelen) als codeïne of oxycodon bevatten (see PijnTables). Bij sommige mensen versterkt cafeïne, een bestanddeel dat aan sommige hoofdpijnmiddelen is toegevoegd, het effect van de pijnstillers. Overmatig gebruik van pijnstillers of cafeïne kan echter tot dagelijkse, chronische hoofdpijn leiden. Dergelijke hoofdpijn, ook wel ‘rebound-hoofdpijn' genoemd, doet zich voor als een dosis van een pijnstiller wordt overgeslagen of als de inname van cafeïne wordt verminderd of gestaakt.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Migraine

Figures
Tables
Disclaimer