THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

De hersenen en het ruggenmerg zijn opmerkelijk resistent tegen infecties, maar wanneer ze toch geïnfecteerd raken, zijn de gevolgen meestal zeer ernstig. Infecties kunnen door bacteriën, virussen, schimmels of – incidenteel – door Protozoa of parasieten worden veroorzaakt. Een andere groep op infecties lijkende hersenaandoeningen (‘spongiforme encefalopathieën' genaamd) worden door prionen veroorzaakt. Dit zijn abnormale, zeer kleine eiwitdeeltjes (see Introductie).

Infecties veroorzaken meestal een ontsteking. Zo wordt meningitis, een ontsteking van de beschermende vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg (de hersenvliezen of meninges), meestal door een bacterie of een virus veroorzaakt. Meningitis kan echter ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een allergische reactie op bepaalde geneesmiddelen of op een radio-opake kleurstof die als onderdeel van een diagnostische procedure (myelografie (see Myelografie)) in het ruggenmergkanaal wordt geïnjecteerd. Encefalitis, een ontsteking van de hersenen, wordt meestal door een virus veroorzaakt, maar kan ook het gevolg zijn van een auto-immuunreactie, waarbij het lichaam de eigen weefsels aanvalt. (see Introductie) Infecties kunnen een groot gebied aantasten maar ook gelokaliseerd voorkomen als pusophoping (abces). Abcessen, die eruitzien als een steenpuist, kunnen overal in het lichaam ontstaan, dus ook in de hersenen. Schimmels (zoals Aspergillus), Protozoa (zoals Toxoplasma gondii) en parasieten (zoals Cysticercus) kunnen een gelokaliseerde herseninfectie veroorzaken die op een abces lijkt.

Bacteriën en andere infectieuze organismen kunnen de hersenvliezen en andere delen van de hersenen op diverse manieren bereiken. Ze kunnen met het bloed worden meegevoerd, de hersenen van buitenaf binnendringen (bijvoorbeeld door een verwonding of operatie) of zich verspreiden vanuit nabijgelegen geïnfecteerde structuren, zoals de sinussen of het middenoor.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Acute bacteriële meningitis

Figures
Tables
Disclaimer