THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Koeroe
Back to Top

Section

Subject

Topics

Koeroe

Koeroe is een prionziekte die een snelle verslechtering veroorzaakt van het geestelijke functioneren. De ziekte kwam veel voor bij de Fore-stam in de hooglanden van Nieuw-Guinea.

Tot het begin van de jaren '60 van de vorige eeuw kwam koeroe tamelijk veel voor in Nieuw-Guinea. De prionen werden waarschijnlijk overgebracht tijdens een kannibalistisch ritueel bij het verzorgen van de overledenen, waarbij als teken van respect weefsels van een overleden familielid werden gegeten. Koeroe kwam vaker voor bij vrouwen en kinderen omdat zij de hersenen te eten kregen. Veel van deze rituelen zijn verdwenen en koeroe komt nauwelijks nog voor.

Tot de symptomen behoren verlies van spiercoördinatie en moeite met lopen. De ledematen worden stijf en de spieren trekken. Er kunnen abnormale onwillekeurige bewegingen ontstaan, zoals herhaalde langzame kronkelende of snelle onwillekeurige trekkingen van de ledematen en het lichaam. De emoties kunnen onverwachts overgaan van verdriet naar blijheid met plotselinge uitbarstingen van gelach. Patiënten met koeroe worden dement en uiteindelijk lethargisch, niet in staat te spreken en niet reagerend op hun omgeving. De meeste patiënten overlijden tussen de 3 en 24 maanden na het begin van de ziekte, meestal als gevolg van longontsteking of infectie door doorligwonden (drukzweren).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ziekte van Gerstmann-Sträussler-Scheinker

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer