THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Bloeduitstorting in het ruggenmerg

Een bloeduitstorting (hematoom) in het ruggenmerg is een ophoping van bloed rond het ruggenmerg.

Een dergelijke bloeduitstorting kan het gevolg zijn van rugletsel, een abnormaal bloedvat (arterioveneuze misvorming), een tumor, gebruik van antistollingsmiddelen of van een stollingsstoornis. Een bloeduitstorting kan het ruggenmerg samendrukken. Bloeduitstortingen in het ruggenmerg, vaak veroorzaakt door letsel, zijn een veelvoorkomende oorzaak van ruggenmergcompressie. Bloeduitstortingen buiten het ruggenmerg zijn maar zelden de oorzaak.

Symptomen

Een bloeduitstorting in het ruggenmerg veroorzaakt meestal plotselinge pijn en gevoeligheid in het betrokken gebied, gevolgd door zwakte en gevoelloosheid beneden het niveau van de bloeduitstorting. Zwakte kan binnen enkele minuten of uren overgaan in volledige verlamming, hoewel bij sommige patiënten spontaan herstel optreedt. Als een arterioveneuze misvorming in de buurt van het ruggenmerg scheurt, stroomt het bloed naar boven, de hersenen in, wat hoofdpijn en nekstijfheid veroorzaakt. Een bloeduitstorting of letsel hoog in het ruggenmerg kan de ademhaling verstoren, doordat de zenuwen naar het middenrif hier ontspringen.

Diagnose en behandeling

De arts stelt een voorlopige diagnose op basis van de symptomen; ter bevestiging wordt er meestal een MRI-scan uitgevoerd. Wanneer er geen MRI beschikbaar is, wordt er een myelogram met computertomografie (CT (see Computertomografie (CT))) gemaakt.

Door het opgehoopte bloed door middel van operatieve drainage onmiddellijk te verwijderen, kan permanente beschadiging van het ruggenmerg worden voorkomen. Soms kan met behulp van speciale operatietechnieken (microchirurgie) een arterioveneuze misvorming worden gecorrigeerd. Patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken of een stollingsstoornis hebben, krijgen injecties met vitamine K en plasmatransfusies om de bloedingsneiging weg te nemen of te verminderen. Bij beschadiging van het bovenste gedeelte van het ruggenmerg is vaak beademingsapparatuur nodig om de ademhaling te ondersteunen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Cervicale spondylose

Next: Syrinx

Figures
Tables
Disclaimer