THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Syrinx

Een syrinx is een met vocht gevulde buisvormige holte die zich ontwikkelt in het ruggenmerg (een syringomyelie), in de hersenstam (een syringobulbie) of in beide.

Syringae zijn zeldzaam. Bij ongeveer de helft van de patiënten met een syrinx is deze aangeboren, waarna deze door onduidelijke oorzaken tijdens de puberteit of de jongvolwassenheid groter wordt. Vaak hebben kinderen met een aangeboren syrinx ook andere afwijkingen. De syringae die zich later in het leven ontwikkelen, worden meestal veroorzaakt door verwonding of een tumor. Ongeveer 30% van de tumoren in het ruggenmerg leidt uiteindelijk tot een syrinx.

Symptomen

Syringae in het ruggenmerg veroorzaken druk van binnenuit. De syringae worden meestal in de hals aangetroffen, maar kunnen in principe overal langs het ruggenmerg voorkomen. Ze strekken zich vaak uit over een groot deel van het ruggenmerg. Meestal raken de zenuwen die pijn en temperatuurveranderingen waarnemen het meest aangedaan. Bij patiënten met deze vorm van zenuwbeschadiging komen snij- en brandwonden vaak voor doordat ze geen pijn of hitte meer kunnen voelen. Naarmate de syrinx zich uitbreidt, kan deze spasmen en zwakte veroorzaken, meestal beginnend in de armen. Op den duur kunnen de door de betreffende zenuwen geïnnerveerde spieren slinken.

Een syrinx in de hersenstam kan duizeligheid veroorzaken, nystagmus (snelle beweging van de ogen in één richting gevolgd door een langzamer terugkeren naar de oorspronkelijke positie), ongewone gewaarwordingen (zoals tintelingen) in het gelaat, verlies van de smaakzin, moeite met praten en slikken en zwakte en slinken (atrofie) van de tong.

Diagnose en behandeling

De arts kan een syrinx vermoeden bij een jong kind of een tiener op basis van de symptomen. Met behulp van magnetische kernspinresonantie (een MRI-scan) met een paramagnetische contrastvloeistof, zoals gadolinium, kan een afbeelding worden verkregen van de syrinx (en van een eventuele tumor).

Een neurochirurg kan een gaatje maken in een syrinx om het vocht af te laten vloeien en te voorkomen dat de syrinx groter wordt. Operatief ingrijpen verhelpt het probleem echter niet altijd. Zelfs als bij de operatie de syrinx kan worden gedraineerd, kan het zenuwstelsel al onherstelbaar zijn beschadigd. De symptomen worden niet altijd verlicht of de syrinx kan opnieuw optreden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Bloeduitstorting in het ruggenmerg

Next: Hereditaire spastische paraparese

Figures
Tables
Disclaimer