THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Myoklonie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Myoklonie

Myoklonie verwijst naar de zeer snelle trekkingen (contracties of samentrekkingen) van een spier of een spiergroep.

Myoklonie is vergelijkbaar met plotselinge spierkramp, maar de spiercontracties beginnen en eindigen sneller en duren zeer kort. Ze kunnen ook beperkt blijven tot een enkele hand, een spiergroep in de bovenarm of het bovenbeen of een spiergroep in het gelaat. De hik is een soort myoklonie van alleen het middenrif, de spier die de scheiding vormt tussen borst- en buikholte. Myoklonie kan ook bij veel spieren tegelijk optreden.

Myoklonie kan spontaan optreden, vaak bij het in slaap vallen. Het kan ook als gevolg van een aandoening als lever- of nierfalen optreden. Myoklonie kan voorkomen na hartstilstand (wanneer het hart plotseling stopt met pompen) of na een hoge dosis van bepaalde geneesmiddelen als levodopa of bismut. Andere oorzaken zijn onder meer bepaalde vormen van epileptische aandoeningen (progressieve myoklonische epilepsie), degeneratieve ziekten die op latere leeftijd optreden (zoals de ziekte van Alzheimer), prionziekten (zoals de ziekte van Creutzfeldt-Jakob) en hoofdletsel.

Bij ernstige myoklonie zijn soms anticonvulsiva (middelen tegen epileptische aandoeningen) zinvol, zoals clonazepam of valproaat (see Epileptische aandoeningenTables).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Tremor

Figures
Tables
Disclaimer